14. Književne večeri i predavanja

U Hrvatskoj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 1. – U Splitu je (19. IV.) organizirano predavanje D. Novakovića o novootkrivenom Marulićevu rukopisu, tzv. Glasgowskim stihovima.

– U Zagrebu (5. VI.) je priređeno predstavljanje dvaju novih izdanja Marulianuma: Sedam godina s Marulom M. Tomasovića i Colloquia Maruliana V (govorili su: D. Fališevac, A. Zlatar, J. Bratulić, D. Novaković, M. Tomasović i B. Lučin);

– u Splitu (1. X.) je predstavljena knjiga Marko Marulić: Versi harvacki, u izboru T. Maroevića i M. Tomasovića (govorili autori izbora i B. Lučin).

 1. – U Zagrebu je održan Književni petak (16. V.) i tom se prigodom Književni krug Split predstavio i sa svojim marulićevskim programom, posebice projektom Sabranih djela Marka Marulića (govorili su: I. Petrinović, I. Mimica. N. Cambi, B. Lučin, M. Berket i J. Bratulić).
 2. – U Splitu je (28. IX.) predstavljena knjiga Ch. Bénéa Études Maruliennes (govorili B. Lučin, S. Lipovčan i M. Tomasović).
 3. – Na Sedmoj godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa u hotelu “Medena” (27. X.) B. Lučin je održao predavanje o Maruliću kao tvorcu termina “psihologija”.
 4. – Obljetnička 2000. godina obilovala je marulićevskim događanjima, u kojima je sudjelovao Marulianum i njegovi djelatnici. U Zagrebu je (31. III.) u Društvu hrvatskih književnika priređeno predstavljanje Colloquia Maruliana IX, Most /The Bridge 1-4/1999 i knjige M. Marulić, Antologija, priredio M. Tomasović (govorili su: A. Novaković, M. Tomasović, B. Lučin, S. Mihalić, I. Žanić, V. Visković i N. Jovanović).

– U povodu još jedne obljetnice Marulianum je u Splitu (20. VI.) organizirao književnu večer Pet stoljeća Marulićeva Naslidovan’ja s predavanjima J. Bratulića i M. Moguša.

– U suradnji s Društvom hrvatskih književnika u Omišu je (18. VIII.) književnom večeri proslavljen Marulićev rođendan (sudjelovali su: A. Simonić, M. Tomasović, A. Novaković, T. Maroević i B. Lučin).

– Te je godine (11. IX.) voditelj Marulianuma B . Lučin održao predavanje na 36. međunarodnoj konferenciji vojnih psihologa u Splitu (o Maruliću kao tvorcu termina psihologija)

– i na Zagrebačkoj slavističkoj školi u Dubrovniku (6. IX.) (o Marulićevim latinskim epigramima).

 1. – U povodu 500. obljetnice nastanka Judite u Splitu je (20. IV.) održana Svečana sjednica Upravnog odbora Književnoga kruga Split s prigodnim predavanjima (govorili: M. Tomasović, I. Mimica i B. Lučin).

– U suradnji s Maticom hrvatskom – Ogranak Vinkovci (29. VI.) organizirana je književna večer Marko Marulić – otac hrvatske književnosti (govorili M. Tomasović i B. Jozić) i izložba izdanja Marulićevih djela.

– U suradnji s Maticom hrvatskom u Splitu je (14. VII.) organizirano predstavljanje grafičko-likovne mape Marka Marulića Judita u likovnoj interpretaciji M. Trebotića (govorili su: J. Bratulić, M. Kuzmanović, T. Maroević, J. Belamarić i B. Lučin);

– Marulianum je svoj doprinos dao i katalogom popraćenoj izložbi Split Maruićeva doba, koju je u svojim prostorima (22. XI.) otvorio Muzej grada Splita.

 1. – U suradnji s Maticom hrvatskom – ogranak Sinj u tom je gradu (25. IV.) organizirana Marulićev četvrtak u Sinju (govorili: M. Tomasović, B. Lučin i H. G. Jurišić).

– Pod kraj godine (15. XI.) u Zagrebu je predstavljen francuski prijevod Judite Ch. Bénéa (govorili: B. Lučin, C. Pavlović, M. Tomasović i D. Katunarić).

 1. – U Društvu hrvatskih književnika, u Zagrebu (27. II.) organizirano je predstavljanje 145. broja časopisa Studia Croatica koji je u cijelosti posvećen Maruliću (govorili: F. J. Juez y Gálvez, M. Tomasović, G. Stepanić i A. Novaković; a pročitan je i osvrt B. Lučina).

– U suradnji s Maticom hrvatskom – ogranak Knin u tom je gradu (28. IV.) organiziran Marulićev ponedjeljak u Kninu (govorili: M. Tomasović, B. Lučin i D. Šimundža)

 1. – U Biblijskom vrtu Stomorija (24. IV.), u suradnji s istoimenom udrugom iz Kaštela, organizirana je književna večer posvećena Maruliću (govorili su: I. Bućan, M. Tomasović i B. Lučin).
 2. – U Gornjoj Podstrani, u suradnji sa Čitaonicom iz Gornje Podstrane, (23. IV.) Maruliću u čast održana je književna večer (govorili su: M. Kelava, M. Tomasović i B. Lučin)

– Novi svezak edicije Sabrana djela Marka Marulića – Latinski stihovi predstavljen je u Zagrebu (10. VI.) (govorili su M. Tomasović, N. Jovanović i priređivači).

2006: – U Trilju, u suradnji s Kulturnim društvom Trilj (govorili su: J. Dukić, B. Lučin, F. J. J. Gálvez i M. Tomasović).

2007: – U Imotskom, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Imotski (govorili su: N. Leko, V. Grubišić i B. Lučin).

2008: – u Šibeniku, u suradnji s knjižnicom “Juraj Šižgorić” (govorili su: F. J. J. Gálvez, B. Lučin i M. Zenić)

Pisnici

U inozemstvu

 1. – U okviru programa predstavljanja Splita u Parizu pod pokroviteljstvom UNESCO-a (”Split… et le Palais engendra la ville”) u Maison de l’Europe (8. I.) priređena je Marulićeva večer s predavanjima Ch. Bénéa i M. Tomasovića, predstavljanjem Tomasovićeve knjige Marko Marulić – Marcus Marulus na francuskom.
 2. – Godišnjaka Colloquia Maruliana IX predstavljen je u Rimu (11. IV.), u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima (govorili su: J. Bogdan, Paul Poupard, B. Ardura, M. Parlov i M. Tomasović).

– U Mostaru, u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače (8. VI.)  održan je književni skup  posvećen Maruliću (govorili M. Tomasović, B. Lučin, A. Lučić i M. Rozić).

– Književna večer u čast oca hrvatske književnosti priređena je i u Trstu, u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske (23. XI.) (govorili su M. Tomasović, B. Lučin i A. Novaković).

 1. – Obljetnica je pobudila pojačano zanimanje za hrvatskog klasika i izvan granica domovine, što je rezultiralo znanstvenim i kulturnim događanjima. U Lisabonu su (8. III.) u povodu otvorenja izložbe O humanista croata Marko Marulić predavanja održali B. Lučin, N. Talan i F. J. Juez y Gálvez).

– Na Sveučilištu u Udinama (12. XI.) B. Lučin održao je predavanje M. Marulić o petstotoj obljetnici prve hrvatske umjetničke knjige.

– Nadalje, u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Ljubljani (17. XII.) povodom 551. obljetnice Marulićeva rođenja i 550. obljetnice nastanka Judite održan je okrugli stol Marko Marulić, hrvaški pesnik i katoliški humanist: načrt za Evropo tretjega tissotletja. U organizaciji i izvođenju tih događanja Marulianum i njegovi djelatnici dali su svoj doprinos.

 1. – U suradnji s Makedonsko-hrvatskim društvom “Marko Marulić” i Maticom iseljenika u Bitoli je (6. VII.) je M. Tomasović održao predavanje Marko Marulić, otac hrvatske književnosti.
 2. – U suradnji s Veleposlanstvom RH u Madridu u tom je gradu (12. V.) organizirano predstavljanje 145. broja časopisa Studia Croatica koji je u cijelosti posvećen Maruliću (govorili su G. Stepanić, K. Budor i F. J. Juez y Gálvez).
 3. – U suradnji s L’Equipe de recherche sur la litterature croate et les échanges intellectuelles internationaux Sveučilišta Paris – Sorbonne na tom je slavnom sveučilištu (25. II.) organizirano predstavljanje francuskog prijevoda Judite (govorili: Ch. Béné, C. Palvlović, M. Tomasović i H. Heger).

– Na Sveučilištu u Padovi (2-3. III.), s kojim Marulianim surađuje u okviru projekta Interreg IIIA – InterAdria, na Seminario di lancio predstavljen je projekt VALMAR (govorili L. Borsetto i B. Jozić).

 1. – Na Sveučilište u Padovi (20-21. VI.), na završnom seminaru projekta INTERREG III A / VALMAR (govorili L. Borsetto i B. Jozić).

– U vjećnici Općine Wilmersdorf, Berlin (14-15. XI.) (suranja s Poglavarstvom grada Splita i Hrvatsko-njemačakim društvom Split) u programu Tagung über Marko Marulić (govorio: B. Lučin)

 1. – U British Library, London (11. V.) simpozij i izložba The Renassance of Marko Marulić (Split, 1450-1524) (u suradnji s Veleposlanstvom RH u Londonu; govorili A. Clarke i N. Jovanović)
 1. – Na Sveučilištu u Kopenhagenu (17. 1. – 9. 2.) “Dani Marka Marulića u Danskoj” (u suradnji s Veleposlanstvom RH u Kopenhagenu): izložba “Split Marulićeva doba” i predavanje N. Jovanovića